Het weer van Düsseldorf

Voor Nederlandse en Belgische toeristen heeft Düsseldorf een redelijk herkenbaar klimaat. Ook Düsseldorf kent en gematigd zeeklimaat, dat beïnvloed wordt door de golfstroom. Het weer in Düsseldorf kan wispelturig en soms zeer onvoorspelbaar zijn. Dat maakt het soms lastig om ver vooruit een stedentrip naar Düsseldorf te boeken. Wie garantie wil hebben op mooi weer die kan meestal slechts een of twee dagen vooraf zijn/haar reis naar Düsseldorf boeken. Düsseldorf kent vier seizoenen.

Düsseldorf bezienswaardigheden

Düsseldorf is een grote Duitse stad met een modern stadshart gemengd met oude elementen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Düsseldorf op een rijtje gezet:
Düsseldorf bezienswaardigheden top 10

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (°C)
januari 5 0 1 18 66 mm n.v.t.
februari 6 0 3 14 49 mm n.v.t.
maart 9 2 3 17 65 mm n.v.t.
april 14 5 5 15 52 mm n.v.t.
mei 18 9 6 16 70 mm n.v.t.
juni 21 12 6 16 84 mm n.v.t.
juli 23 13 6 15 72 mm n.v.t.
augustus 23 13 6 15 62 mm n.v.t.
september 19 11 4 15 61 mm n.v.t.
oktober 15 8 3 15 56 mm n.v.t.
november 9 4 2 18 65 mm n.v.t.
december 5 1 1 18 73 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Winter

De winter valt in december, januari en februari. In deze periode is het koel waarbij het slechts af en toe echt koud wordt. De winters zijn overwegend grijs. Het aantal zonuren is in januari en februari beperkt tot gemiddeld 1 uur per dag. Soms laat de zon zich dagenlang niet zien. De dagtemperatuur ligt in de winter meestal tussen de 0 en 10 graden Celsius. ‘s Nachts is er een redelijke kans op lichte tot matige nachtvorst. Bij een oostelijke stroming kan er echter zeer koude lucht vanuit Rusland aangevoerd worden, waarbij strenge vorst mogelijk is. Ongeveer de helft van de neerslag in de winter valt in de vorm van (natte) sneeuw.

Voorjaar

Het voorjaar begint in maart en duurt tot en met mei. Dit is een periode waarin flinke temperatuurschommelingen voor kunnen komen. Zo kan het tot begin mei ‘s nachts vriezen en is een vlok sneeuw in april ook nog mogelijk, terwijl soms eind april de eerste zomerse temperaturen al gemeten worden. Het aantal zonuren neemt in deze periode flink toe.

Zomer

De zomermaanden in Düsseldorf zijn juni, juli en augustus. De warmste periode valt meestal tussen de tweede week van juli en de derde week van augustus. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan rond de 23-24 graden Celsius, maar uitschieters richting of zelfs boven de tropische waarde van dertig graden zijn dan zeker mogelijk. In de zomer neemt ook de kans op een flinke regen- of onweersbui toe.

Najaar

Vanaf eind augustus neemt de kans op zomerse dagen snel af en kondigt de herfst zich aan. Hoewel je in september en zeker ook nog in oktober heerlijke nazomerdagen kunt hebben, is de kans ook steeds groter dat je te maken hebt met onbestendig weer. Regen en soms harde wind kunnen Düsseldorf teisteren in het najaar. De temperatuur gaat ook stapsgewijs naar beneden. November is een maand waarin het weer zelfs al een beetje winters karakter kan hebben. Er zijn echter ook novembermaanden waarbij het grotendeels rustig en vrij aangenaam najaarsweer is met temperaturen die tussen de tien en vijftien graden vallen. In combinatie met een najaarszonnetje kan het dan nog heerlijk zijn in de stad.

Beste reistijd

De beste reistijd voor een stedentrip naar Düsseldorf hangt een beetje af van je reisdoel. Wie bijvoorbeeld naar de bekende kermis wil gaan die reist halverwege juli naar Düsseldorf. Wie niet op een miljoenen bezoekers trekkende kermis zit te wachten die ontwijkt deze periode beter. Kijk daarom even op de website van de toeristische dienst wanneer de kermis exact valt.

Wie voor de kerstmarkten van Düsseldorf komt die moet tussen eind november en 23 december naar Düsseldorf reizen. Als je de grootste drukte wilt ontwijken vermijd dan de zaterdag, de zondag en in iets mindere mate ook de vrijdag.

Om te winkelen of de bezienswaardigheden te bezoeken kun je ieder moment van het jaar terecht in Düsseldorf. Wil je echter ook een beetje aangenaam weer erbij hebben om mogelijk ene terrasje te pikken, ga dan tussen mei en oktober. De beste maanden voor een boottocht op de Rijn zijn juli en augustus. De kans is dan het allergrootst dat het buiten op het dek niet te koel is.

Meer info over Düsseldorf

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Düsseldorf:
5x zien & doen in Düsseldorf
bijzondere plekjes in Düsseldorf

Düsseldorf in één dag
Düsseldorf informatie
Düsseldorf tips
Düsseldorf toerisme
Düsseldorf weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy