Düsseldorf reisinformatie

Voordat je een bezoek brengt aan Düsseldorf is het handig om er al het één en ander aan informatie over Düsseldorf op te zoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen en ga je goed voorbereid op reis naar Düsseldorf. Houd er rekening mee dat de informatie op deze pagina vrij algemeen is. Voor specifieke vragen over Düsseldorf verwijzen we graag naar de toeristische dienst van de stad (twee kantoren in Düsseldorf), naar uw huisarts (medische vragen) of naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (reisadvies / calamiteiten Duitsland).

Düsseldorf bezienswaardigheden

Düsseldorf is een grote Duitse stad met een modern stadshart gemengd met oude elementen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Düsseldorf op een rijtje gezet:
Düsseldorf bezienswaardigheden top 10

Alarmnummers

In het geval dat er dringende medische assistentie (een ambulance) of een brandweer nodig is dan bel je net als in Nederland naar het gratis noodnummer 112. Voor de politie bel je naar nummer 110.

Alcohol

Een lekker Altbier gaat er natuurlijk altijd wel in als je in Düsseldorf bent. Pas wel op met alcohol in het verkeer. Het beste is om totaal nuchter achter het stuur te kruipen. Wie toch een glaasje wilt drinken die moet er rekening mee houden dat de alcohollimiet in Duitsland 0,5‰ bedraagt voor bestuurders vanaf 25 jaar. Ben je jonger dan 25? Dan ligt die grens op slechts 0,1‰. Dat betekent in de praktijk dat je ongeveer een half glas bier of een heel glas radler (2% alcohol) gedronken mag hebben.

Douane & documenten

Duitsland is een land gelegen in de Europese Unie. Het behoort ook tot de zogenaamde Schengenlanden. Dat betekent dat er sprake is van vrij verkeer en goederen. Om naar Keulen te reizen heb je dus officieel geen paspoort nodig. Indien je per vliegtuig naar Keulen reist van heb je een geldig identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) om je te identificeren als de persoon die op de boeking/boarding pass staat. Ook kan er door hotels om identificatie gevraagd worden. Officieel kent Duitsland wel een identificatieplicht, echter ben je weer niet verplicht om een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Drinkwater

Het leidingwater in Düsseldorf is net als elders in Duitsland uitstekend drinkbaar. Er zijn geen algemene gezondheidsrisico’s bekend omtrent de consumptie van kraanwater. Het water is net als het Nederlandse kraanwater vrij neutraal van smaak.

Drugs

Het gebruik en bezit van alle soorten drugs is verboden in Düsseldorf. Er zijn geen openbare plekken waar je legaal drugs kunt kopen.

Elektriciteit

Wie naar Düsseldorf reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Düsseldorf gevierd worden:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
1 november - Allerheiligen
25 en 26 december - Kerstmis (Weihnachten)
variabel - Pasen
variabel - Hemelvaartsdag
variabel - Pinksteren

Verder wordt in Düsseldorf het carnavalsfeest uitbundig gevierd (in februari of maart). Als je het weekend en de dagen voor aswoensdag naar Düsseldorf reist dan zul je ongetwijfeld geconfronteerd worden met carnavalsvierders in het centrum van Düsseldorf. Op carnavalsmaandag (Rosenmontag) vind de carnavalsoptocht in het centrum plaats. De meeste winkels en openbare instellingen zijn die dag gesloten.

Houd er rekening mee dat in juli de jaarlijkse kermis van Düsseldorf gehouden wordt. Tijdens dit negen dagen durende evenement komen er dagelijks tot een half miljoen mensen naar Düsseldorf. Dat betekent dat de stad letterlijk uit haar voegen barst.

Fooien

Je bent niet verplicht om in Düsseldorf fooien te geven, maar het personeel is er steeds vaker op ingesteld dat dat wel gebeurt. Afronden naar een rond bedrag waarbij je een maximaal percentage van tien procent aanhoudt is goed. Dit doe je zowel bij bedienend horecapersoneel als bij taxichauffeurs.

Geld

In Düsseldorf betaal je net als in Nederland en de rest van Duitsland met de euro. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld pinnen uit de geldautomaten die je in Düsseldorf tegenkomt. Creditcards worden bij hotels en in de winkels van grotere ketens vaak zonder problemen geaccepteerd. In restaurants is het niet zo vanzelfsprekend. Zorg ervoor dat je daarom altijd voldoende contant geld bij hebt.

Openingstijden

De winkels in Düsseldorf openen meestal tussen rond 10 uur ‘s morgens hun deuren. In het centrum sluiten winkels over het algemeen om 20 uur. Op zaterdag sluiten ze soms eerder hun deuren. Kleinere winkels en winkels buiten het centrum zijn vaak wat korter geopend. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten, tenzij er sprake is van een speciale koopzondag. Tijdens officiële feestdagen zijn de meeste winkels over het algemeen gesloten. Houd er rekening mee dat de dag voor Kerstmis, 24 december, de meeste winkels al om 14:00 uur sluiten.

Internet / wifi

In een moderne stad als Düsseldorf is het zelden een probleem om verbinding met het internet te maken. Draadloos internet is op een toenemend aantal plekken beschikbaar. Vooral in horecagelegenheden waar veel jongeren en/of reizigers komen is er vaak sprake van een wifi-netwerk dat toegankelijk is voor gasten. In hotels is de toegang soms beperkt tot de algemene ruimtes. Het zijn vaak de duurdere zakenhotels waar je moet betalen voor internettoegang.

Tijdsverschil

Düsseldorf kent geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur terug gezet en gaat de wintertijd weer in.

Taal

In Düsseldorf spreekt men Duits. Het Duits is zowel de officiële taal als de algemene spreektaal. Het beste probeer je daarom om Duits te spreken. Het aantal mensen in Düsseldorf dat ook Engels spreekt is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Vooral in winkels, hotels, restaurants en bij toeristische attracties kun je vaak ook teruggrijpen naar het Engels als het in het Duits niet lukt.

Veiligheid

Düsseldorf is een stad die relatief veilig is, maar waar je wel met de gangbare problemen in aanraking kunt komen die je ook in andere steden ziet. Zakkenrollers slaan vooral op kerstmarkten, in het uitgaansleven en in de drukkere winkelstraten toe. Let ook vooral in het openbaar vervoer goed op je spullen. Je auto parkeer je het beste in goed verlichte en beveiligde parkeergarages.

Houd er rekening mee dat het na een uur of negen ‘s avonds ineens snel rustiger wordt op de meeste plekken op straat. Indien je met een dure camera of horloge rondloopt ben je dan een gewilde prooi van dieven.

Toeristeninformatie

De toeristenbureau's van Düsseldorf kunnen u volop van advies, brochures en plattegronden voorzien. De twee kantoren van de toeristische dienst zijn te vinden in Altstadt (op de hoek van de Marktstrasse en de Rheinstrasse) en op het centraal station van Düsseldorf. Het kantoor in de oude binnenstad is ook op zondag geopend.

Meer info over Düsseldorf

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Düsseldorf:
5x zien & doen in Düsseldorf
bijzondere plekjes in Düsseldorf

Düsseldorf in één dag
Düsseldorf informatie
Düsseldorf tips
Düsseldorf toerisme
Düsseldorf weer & klimaat

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy